Deniz Koru

Her Konu Hakkında Döküman ve Makale Bulabileceğiniz Bilgi Portalı.



Teknoloji Yorumları PC' de & İnternet'te Yaşadıklarınız, Problemleriniz, Önerileriniz.

 

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
CRA
Kurucu/Admin

CRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik tarihi: May 2007
Mesajlar: 13.677
10 CRA is on a distinguished road
Bulunduğu yer: İstanbul/TURKEY

CRA - MSN üzeri Mesaj gönder CRA isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder
İP: 85.103.112.155
16-10-2008
Buldum Ağaç Elektriği İle Yangınla Mücadele


Karbondioksiti özümseyen bunun karşılığında bize taze oksijen veren, bazen kullandığımız koltuk, bazen bize gölge olan yaşayan varlıklardır ağaçlar. Ağaçlar hakkında bilmediğimiz ufak bir detay daha var. Her birinin az da olsa elektrik üretebildiği.

MIT'den bilim adamları ağaçların eletrik üretme özelliği üzerine yıllar süren araştırmalar yapmışlar. Ağaçtaki elektriğin, toprakla ağaç arasında oluşan PH farklılığından dolayı oluştuğu ve bu elektrik miktarının da küçük elektriksel aygıtların çalışmasına yettiği bulunmuş. İlginç, bir o kadar da şaşırtıcı. Peki bu bilgiyle ne yapılabilir?

Küresel ısınma dolayısıyla ormanlarda oluşan ısı artışları bilindiği üzere yangınlara sebep olmakta. Bu ısı artışlarını gözlemleyebilmek için uzun zamandır orman içlerinde hava kontrol istasyonları kullanılmakta. Bu istasyonlardan gelen ısı verileriyle orman yangınlarına anında müdahale etmek mümkün olabilmekte. Fakat bu sistemin bir dezavantajı var. Hava kontrol istasyonlarını geniş bir ormanda kullanmak oldukça maliyetli. Elektronik sistemler batarya kuvvetiyle çalışıyor ve bu bataryalar devamlı kontrol edilmeli ve değiştirilmeli. Küçük bir ormanda bunlardan en az 100 adet bulunması gerektiğini düşünürsek maliyeti anlamış oluruz.

MIT araştırmacıları ise bunu biyo enerji modülleriyle ağacın elektrik üretme özelliğini kullanarak, ağaca zarar vermeden gerçekleştirmeye çalışmışlar. Biyo enerji modülü çalışması için gerekli elektriği ağaçtan alıyor ve ağaç yaşadığı sürece çalışmaya devam ediyor.


Bu yeni teknoloji Massachusetts'de bulunan Voltree Power adlı şirket tarafından test edilmiş ve üretilmiş. 2009 ilk baharında Voltree Power ekibi, hazırladıkları aygıtları bir gibi ormanlara yerleştirmeye başlayacak.
Orman yangınlarını daha kıvılcım halindeyken haber almak ve müdahale etmek için kullanılabilecek mükemmel bir sistem.

__________________
HTML clipboardMutluluk, Hepimize Sadece Kendi çizdigimiz Resimler ve Uzaklıklar Kadar Yakındır !..
Alıntı ile Cevapla
CRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 

Bookmarks

Etiketler
ağaç elektriği , tekonoloji , yangın uyarı sistemi

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kümbetten ağaç çıktı CRA Yaşam 0 17-09-2008 03:20
Sabancı İç ve Doğu Anadolu elektriği için teklif vermedi CRA Ekonomi 0 16-09-2008 06:02
Türkiye'ye Ermenistan elektriği Yeni CRA Yaşam 0 10-09-2008 21:22


Tüm Zamanlar GMT -3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
Copyright © 2005-2010 Deniz Koru by CRA