Deniz Koru

Her Konu Hakkında Döküman ve Makale Bulabileceğiniz Bilgi Portalı.

Ekonomi Basından Alıntı Güncel, Ekonomi Haberleri ve Yorumları Arşivimiz

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
OGÜNhaber Portalı

OGÜNhaber - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

10 OGÜNhaber is on a distinguished road

13-05-2010
Ogün Boyner: Türkiye'de Güç Kavgası Var

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'de sivilleşme ve demokratikleşmeyle başlayan bir güç kavgası olduğunu söyledi.

İSTANBUL - Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) mayıs ayı toplantısı, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda soruları yanıtlayan Boyner, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığından istifasına giden yolda yaşananları çok önemli bir hukuk ihlali olarak gördüklerini ve uzun süredir temel hak ve özgürlüklere aykırı dinleme ve görüntüleme yoluyla özel hayat ihlallerinin yapılmakta olduğunu söyledi.

Toplumun neredeyse bir "korku toplumu" haline getirildiğini ifade eden Boyner, "Bunu çok şiddetle kınıyoruz. Hem Deniz Baykal'ın hem Nesrin Baytok'un özel hayatları ihlal edilmiştir. Eşit şekilde ikisi de mağdurdur. Bu olay yanlış bir olaydır ve Türkiye siyasetinde ciddi bir leke olarak kalacaktır" dedi.

Türkiye'de demokratikleşme sürecinde "kansız bir iç savaş yaşandığı" görüşünün hatırlatılması üzerine ise Boyner, "Türkiye'de sivilleşme ve demokratikleşmeyle başlayan bir güç kavgası var. Ama bir iç savaş diyebilir miyiz emin değilim. Çünkü halk arasında bir savaş olduğunu, ciddi bir kutuplaşma olduğunu ben görmüyorum. Siyasi sistemimiz o kadar bu kutuplaşmaları besleyen bir noktada ki; siyasi partiler içinde demokrasi yok, partiler halka kapalı kurumlar. Bugün CHP'nin yaşadığı 'kim lider olacak' sorunu bile Siyasi Partiler Yasası biraz daha demokratik, halk biraz daha bu sürecin içinde olsaydı bu kadar karmaşık ve gergin olmazdı diye düşünüyorum" dedi.

Siyasi partiler için tabanı dinlemenin önemine işaret eden Boyner, şu anda partilerin Ankara'da genel merkezlerinde oturarak kendi kendilerine karar aldıklarını söyledi.
Mutlaka Siyasi Partiler Kanunu ve seçim sisteminin değişmesi gerektiğini ifade eden Boner, daha katılımcı bir demokrasiye geçilmesinin önemine işaret ederek, "Bunu kim istiyor derseniz, yeteri kadar savunan hiçbir siyasi güç görmüyorum" dedi.

Mali Kuralın çok önemli ve değerli bir gelişme olduğunu ifade eden Boyner, "Mali disiplinin sağlanması için bir Mali kuralın hayata geçirilmesi çok önemli. Denetlenmesi Maliye Bakanlığına verilmiş. Bağımsız kurumlar içinde olabilseydi belki daha etkili olurdu. Ama şu noktada bunun yürürlüğe girmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin büyüme sürecinde hükümet olumlu bir adım attı diye düşünüyorum" diye konuştu.
Mali Kuralın ideal olup olmadığının sorulması üzerine ise Boyner, kural içindeki oranların hedef olarak belirlendiğini ve ulaşılabilir bulduğunu, en azından hedef olarak konmasının önem taşıdığını söyledi.

Mali Kuralın önemli bir çıpa olduğunu ifade eden Boyner, "IMF ile anlaşmanın yapılmayacağı belli olduğunda da bunu söyledik. Eğer Türkiye yatırım çekebilen bir ülke haline gelirse cari açığı da o derecede finanse edebilecektir. O noktada Mali Kuralın olması ve bütün dengelerin Mali Kurala göre çalışması yatırım ortamını öngörülebilir hale getirecektir. O anlamda önemli bir çıpa olduğunu düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı...
OGÜNhaber isimli Üye şimdilik offline konumundadır

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil