Deniz Koru

Her Konu Hakkında Döküman ve Makale Bulabileceğiniz Bilgi Portalı.

Başarı Hikâyeleri İş Dünyasında İlgi Çekici Başarı Hikayeleri

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
CRA
Kurucu/Admin

CRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

10 CRA is on a distinguished road

CRA - MSN üzeri Mesaj gönder CRA isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder
İP: 85.107.202.75
03-09-2008
Standart Tane İle Salatalik Satarak İşe Başladı

Antalya'da tane ile salatalık ve domates satarak iş hayatına başlayan Mustafa Kocakuşak'ın açtığı kuaför salonu, 94'ü sigortalı yaklaşık 120 çalışanıyla Türkiye'nin en büyük kuaför salonlarından birisi oldu.

Mustafa Kocakuşak, 34 yaşında Antalyalı bir girişimci. Çocukken seralardan kovasını 10 liradan satın aldığı domates ve salatalıkları, tanesi 1 liradan kente vatani görevini yapmaya gelen askerlere satarak ticari yaşama ''merhaba'' diyen Kocakuşak, 2 bin metrekareden fazla alanda, 120 kişinin çalıştığı Türkiye'nin en büyük kuaför salonlarından birinin sahibi oldu. Antalyalı Kocakuşak'ın hikayesi, pek çok girişimci gibi çocukluk yıllarına dayanıyor. Annesi tarafından yaz tatillerinde çeşitli işyerlerine çırak olarak verilen Kocakuşak, bu konuda ayrıca bir eğitim almadan kuaförün yanında çalışarak mesleği öğrendi.

Kocakuşak, 19 yaşına geldiğinde askere gitti. Mesleki tecrübesiyle İstanbul'da Fenerbahçe Orduevinde kuaför olarak vatani görevini tamamlayan Kocakuşak'ın girişimcilik hikayesi de bu yıllarda şekillendi.
Kocakuşak, kendisini henüz çok genç yaşta Türkiye'nin en büyük kuaför salonu sahibi olmaya getirmesine yardımcı olacak yılları anlattı. Kocakuşak, askerlik yaptığı yıllarda izinli olarak çıktığımda Kapalıçarşı'daki bazı esnafı ziyaret ettiğini, onların işyeri açarken en az 30 yıllık planlar yaptıklarını öğrendiğini, bu esnafı kendisine örnek aldığını belirtti.

Mustafa Kocakuşak, askerden döndükten sonra Salıpazarı semtinde küçük bir dükkan kiralayarak kuaförlüğe başlayan Kocakuşak, maddi imkansızlıklar nedeniyle bir pasajın içinde olan işyerini tanıtmakta ilk günlerde zorlandığını ifade etti. Tanıtım için planlar yaparken, aklında ilginç bir fikrin geldiğini belirten Kocakuşak, şöyle konuştu: ''Civardaki konfeksiyonlarda çalışan 10 genç kıza, kartlarımı dağıtmaları karşılığında haftalık fönlerini bedavaya çekeceğimi söyledim. Herbiri 100 karttan bin kartı haftalık olarak dağıtmaya başladılar. O dönemde gelinlerin başını da ücretsiz yapmaya başladım. Bunun sebebi de gelinle birlikte başka mahallelerden insanların işyerime gelmesini sağlamaktı. Aradan çok kısa bir süre geçmişti ki 15 metrekarelik işyerimde oturmaya bile yer kalmaz hale geldi. Müşteriler pasajın içindeki banklarda oturarak sıra beklemeye başladılar.''

Hızlı büyüme karşısında bir seçim yapmak zorunda kalan Mustafa Kocakuşak, ''Ya büyüyecektim ya da mahalle kuaförü olarak kalacaktım'' dedi. Seçimini büyümekten yana kullandığını belirten Kocakuşak, 15 metrekarelik dükkandan 400 metrekarelik bir yere işyerini taşıdığını belirtti. Dükkanın yerini seçerken örümcekten ilham aldığını anlatan Kocakuşak, şöyle devam etti: ''İlk dükkanımın tabelasını bir projektörle aydınlatmıştım. Örümcek, projektörün altında ağ yapmış. Işığın önüne o kadar çok sinek birikiyor ki sinekler ağa takılıyor. Örümcek gidip karanlığa ağ yapsa bir tane bile sinek bulamayacak, ama orada yiyemeyeceği kadar çok sinek var. O zaman ben de kavşaklara işyeri açmaya karar verdim.''

Kocakuşak, Kent Meydanı projesi kapsamında yıkılan İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi karşısındaki bir binadaki 6 daireyi birleştirerek oluşturduğu işyerinde çalışan elemanların performansını yükseltmek için de prim uygulaması başlattığını söyledi. Personelin yüzde 50 primle çalıştığını ifade eden Kocakuşak, bu sayede elemanın daha çok kazanmak için bir işlemi yaparken müşteriyi başka bir işleme ikna ettiğini, kendi reklamını kendisinin yaptığını ve bu sayede sürekli müşteriler kazandığını söyledi.

İşyerinde yaklaşık 120 kişinin çalıştığını belirten Kocakuşak, yaz aylarında talebin artmasıyla birlikte çalışan sayısının 150'yi bulduğunu ifade etti. AA'nın hbaerine göre, Kocakuşak, sahip olduğu işyerinin toplam 1875 metrekare olduğunu, son olarak Atatürk Caddesi'nde açılışına hazırlanan 300 metrekarelik salonla birlikte hizmet alanının 2 bin metrekarenin üzerine çıkacağını bildirdi. Mustafa Kocakuşak, işyerinde ayda ortalama 220 bin YTL ciro yaptıklarını kaydetti.

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil